BV Natuur
Bij Humberto Tan op NPO Radio 1
De negen succesfactoren van de BV Natuur. Dat is de intrigerende titel van het nieuwe boek van innovatie-adviseur, ook wel bekend als 'de bionische vrouw' Ylva Poelman, waarin ze uitlegt hoe bedrijven kunnen leren van de natuur. Ze vertelt erover bij Humberto.

Interview met Ylva Poelman in SER Topvrouwen
Innovatieadviseur Ylva Poelman helpt ondernemingen innovatiever en daarmee toekomstbestendig te worden. Dat doet ze vanuit een bijzondere invalshoek: ze vertaalt lessen uit de ‘BV Natuur’ naar bedrijfsniveau.
SER Topvrouwen: Ylva Poelman: ‘Bedrijven die de diversiteitsles van de natuur niet snappen, sterven uit’
Interview met Ylva Poelman in Vakblad Afval!
Het vakgebied van Ylva Poelman, bio-inspired innovation, gebruikt de natuur als inspiratiebron om problemen op te lossen, bijvoorbeeld op technisch gebied. In de natuur bevinden zich talloze proven technologies. Maar ook voor sociaal-organisatorische innovaties kan de natuur inspiratie bieden. “Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een analogie in de natuur.”
4 miljard jaar innovatief vakmanschap
Recensie op Managementboek
Hardop lachen om een managementboek, hoe vaak komt dat nu voor? En dan direct erna: ‘Wow, gaaf!’ denken als je weer iets leest dat je niet wist. Vrolijkheid en verbazing zorgden er bij mij voor dat de lessen uit De 9 succesfactoren van de BV Natuur van Ylva Poelman uit 2021 extra goed landden.
Recensie: De 9 succesfactoren van de BV Natuur - Wakkert creativiteit aan
Interview met Ylva Poelman in Managementboek
Bedrijven die toekomstbestendig willen worden kunnen lering trekken uit de meest duurzame organisatie ooit: de levende natuur, stelt Ylva Poelman in De 9 succesfactoren van de BV Natuur. ‘Geen probleem is zo gek of het leven heeft er wel een oplossing voor verzonnen.'
Managementboek: 'De natuur is niet zielig'
Interview met Ylva Poelman in Trouw
Is een goede leider een dominant mannetje op de apenrots? Is een bedrijf succesvol als het concurrenten afmaakt? Welnee, stelt innovatie-expert Ylva Poelman. De natuur pakt het heel anders aan en overleeft al miljarden jaren.
Trouw: Wat organisaties kunnen leren van de natuur: 'Het is de meest toekomstbestendige instantie die we kennen'
Interview met Ylva Poelman in MT/Sprout
Als het met hun bedrijf niet lekker loopt, leggen ondernemers en topbestuurders hun oor meestal te luister bij organisatie-adviseurs, managementgoeroes en collega’s. Maar ze zouden beter kunnen kijken naar de natuur, de oudste nog levende organisatie ter wereld.
MT/Sprout: Overlevingslessen voor bedrijven uit onverwachte hoek: wat de BV Natuur ondernemers kan leren
Interview met Ylva Poelman in Opleiding en Ontwikkeling
Als we kijken naar de uitdagingen waarvoor bedrijven zich gesteld zien om te overleven, is het de moeite waard om ons eens te verdiepen in de natuur. De ‘BV Natuur’, zoals Ylva Poelman het noemt, bestaat al vier miljard jaar en is ondanks enorme veranderingen nooit ‘failliet’ gegaan. Wat zijn de succesfactoren en wat kunnen bedrijven daarvan leren?
O&O: Lessen uit de Natuur
Interview met Ylva Poelman in Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties
Wat zijn de lessen die we kunnen leren van BV Natuur? Poelman vertelt hoe belangrijk diversiteit, leervermogen en leiderschap in de natuur en voor organisaties zijn. En wat de HRD’er kan doen om inspiratie uit de natuur te gebruiken om anders naar vraagstukken te kijken en te komen tot innovatie.
TVOO: Als je in de natuur niet leert, ga je gewoon dood
Interview met Ylva Poelman in De Ingenieur
Ylva Poelman is natuurkundige, sterrenkundige, innovatiespecialist en spreker. Voor haar lezingen en boeken haalt zij veel inspiratie uit de prachtige oplossingen die de natuur voor allerhande uitdagingen heeft ‘bedacht’.
De Ingenieur: Leren van de BV Natuur
Blog voor AG-Connect naar aanleding van hoofstuk 8
De totale stapel opgeslagen digitale data loopt inmiddels in de onuitspreekbare getallen en groeit exponentieel. Waar en hoe moeten we al deze data in de toekomst opslaan? Een potentiële opvolger voor de harde schijf en flashdrive komt uit een onverwachte hoek. Men experimenteert namelijk met het oudste opslagmedium op aarde: DNA.
DNA als het opslagmedium van de toekomst
Interview pw.
Bedrijven die graag toekomstbestendig willen worden, doen er goed aan inspiratie op te doen in de natuur, betoogt innovatie-expert Ylva Poelman in haar nieuwe boek De 9 succesfactoren van de BV Natuur – Survivalgids voor bedrijven. ‘Als ondernemer moet je als een stokstaartje zijn, continu om je heen kijkend.’
pw.: Ylva Poelman deelt lessen uit de natuur met bedrijven
Boekrecensie pw.
Al vier miljard jaar is de natuur non-stop in bedrijf. Bedrijven en organisaties die het lastig vinden om de komende vier jaar te overleven kunnen beter eens kijken naar hoe zij dat doet. Ylva Poelman haalt lessen op uit de BV Natuur in 'De 9 succesfactoren van de BV Natuur, survivalgids voor bedrijven'.
pw.: De succesfactoren van de BV Natuur als inspiratiebron voor bedrijven
Interview met Ylva Poelman in het Dagblad van het Noorden
Hoe moeten bedrijven overleven in tijden van grote veranderingen? Neem een voorbeeld aan de natuur, adviseert innovatiedeskundige Ylva Poelman. Ze schreef er een boek over.
DvhN: ‘Neem voorbeeld aan de natuur om te overleven’