BV Natuur
Foto Ylva Poelman

Ylva Poelman studeerde natuurkunde en sterrenkunde. Na haar opleiding was ze mede-oprichter en directeur van een innovatief ICT-bedrijf dat ze verkocht aan een concullega.

Daarna ontwikkelde ze zich tot specialist op het gebied van zowel technische als sociaal-organisatorische innovatie. Ze staat bedrijven bij in hun innovatievraagstukken als adviseur, manager van innovatieve bedrijven, start-ups en projecten, en als coach.

Daarnaast is ze expert in bio-inspired innovation en vervult op dat gebied in Nederland een pioniersrol. Deze methode is vooral bekend van technische toepassingen, maar is volgens Ylva ook goed toe te passen op andere gebieden, zoals sociaal-organisatorische innovatie, leiderschap, marketing en strategie. Hierin vervult ze een voortrekkersrol.

Onder de titel De 'Bionische Vrouw' publiceerde Ylva meer dan honderd columns over voorbeelden van bio-inspired innovation in dagblad Trouw. Eerder schreef ze het boek De natuur als uitvinder en was ze co-auteur van Leiderschap in de digitale wereld.

Daarnaast geeft Ylva lezingen en workshops voor congressen, bedrijven en onderwijsinstellingen over innovatie en bio-inspired innovation, toegepast op de meest uiteenlopende gebieden: van (medische) technologie tot zelforganisatie, van architectuur tot marketing en van duurzaamheid tot leiderschap.